Uroš Stevanović (Star sport)
Uroš Stevanović (Star sport)

Selektor Stevanović: Poštujemo i razumemo Mandićevu odluku, sa Jakšićem na maksimumu smo drugi tim

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.06.23. | 18:06

Strateg Srbije poslednjeg dana na pripremama u Kragujevcu govorio o radu, očekivanjima, zdravstvenom stanju reprezentativaca...

Kragujevačka priča srpske vaterpolo reprezentacije je završena, današnjim treningom stavljena je tačka na pripremni period. Selektor Uroš Stevanović skratio je spisak, odabrao najbolje dostupne igrače i sutra će ekspedicija olimpijskog šampiona odleteti u Istanbul na prvi od tri turnira ovoga leta. 

Delfine prvo očekuju kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo, rivali će im biti Turska, Slovačka I Velika Britanija, a potom će Evropu zameniti Amerikom, gde će se boriti za trofej u Svetskom kupu. Ujedno će ta dva turnira biti priprema za najveći letnji izazov - Svetsko prvenstvo u Fukuoki. 

Izabrane vesti

Srbija je sa pripremama krenula i pre no što je klupska sezona bila gotova, ali u punom sastavu radi nepune dve sedmice. 

“Čekali smo osam igrača koji su imali obaveze na Fajnal-ejtu, oni su se priključili 8. juna. Danas smo završili pripreme, a već sutra putujemo. To je izuzetno kratak period. Što se samih priprema tiče, bilo je sve kako treba. Dobra je atmosfera, odlično smo radili. E, sad, kreće ono najbitnije - utakmice i turniri. Krećemo od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, posle sledi Svetski kup i za kraj Svetsko prvenstvo u Japanu”, rekao je selektor Uroš Stevanović i nastavio: 

“Očekivanja su da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. I Svetski kup ima značaj, jer finalisti obezbeđuju mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi. Nama je svaka utakmica bitna, pa i ove tri u kvalifikacijama. Moramo da ih iskoristimo na najbolji način, kao i Svetski kup da bismo podigli formu. Pre Svetskog prvenstva ćemo imati sparinge sa Crnom Gorom, sa kojom ćemo biti u grupi. Ali, to nažalost nismo mogli da biramo. Mnogo ranije smo dogovorili i plan priprema i treninge sa njima pre nego što je bio žreb”. 

Jedno su očekivanja, ona su u vaterpolu uvek medalja. Bez obzira na okolnosti. A, šta je realnost, vreme će pokazati. U NBA ligi se često može čuti da “lopta ne laže”. Najbolje ogledalo Istanbula, Los Anđelesa i Fukuoke biće semafor. 

“Videćemo šta je realno. Idemo iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, iz turnira u turnir. Ambicije su, kao i uvek, najveće. A, šta je realno - to ćemo videti na kraju. Rezultat i semafor sigurno ne lažu”. 

Ni za maratonsko leto, kao i za sva prethodna okupljanja, Uroš Stevanović nije mogao da računa na sve igrače koje bi rado voleo da ima u sastavu. Pozvao ih jeste, ali su otpadali iz različitih razloga. Još jedanput se suočio sa velikim problemima na koje teško može da utiče… 

“Jako je teško izolovati ekipu u današnje vreme, u vreme društvenih mreža i interneta. Nemoguće je. Trudim se da ne čitaju tekstove, da pre svega ne čitaju komentare. Nijednom nismo bili kompletni. U Americi smo bili bez Mandića, koji je bio novopečeni roditelj. U Podgorici nije igrao Jakšić iz dobro znanih razloga. I Jakšić je i na ove pripreme ovde zakasnio, nije došao na vreme zbog povrede ramena, koju je vukao poslednjih mesec i podana. Viktor Rašović se povredio na poslednjoj utakmici Lige šampiona, u finalu. Pojavio se na pripremama, ali nažalost nije bio u mogućnosti da trenira i bori”. 

Bilo je “gubitaka”, ali i pojačanja po završetku juniorskog Svetskog prvenstva u Bukureštu. 

“Oni su se priključili u ponedeljak. Kratak period. Morao sam neke poteze da povučem ranije i da odaberm ko će se priključiti posle Svetskog prvenstva u Bukureštu. Poznajem ih, nema tu nekih velikih promena. Lep uspeh, imamo kontinuitet, još jedna medalja u mlađim kategorijama. Od 2018. smo non-stop osvajači medalja, ali nije ni to najvažnije za njihov dalji razvoj i seniorsku reprezentaciju”. 

Nikola Jakšić (©Slobodan Sandić/VSS)Nikola Jakšić (©Slobodan Sandić/VSS)

Od prvih dana u Radničkom, pa i sada u reprezentaciji, težio je Stevanović ka tome da ekipa bude homogena i borbena. Takvu Srbiju želi da vidi u letnjim akcijama, a hoće li takva i biti umnogome će zavisiti od Nikole Jakšića i kapitenovih partija. 

“Moramo to da pokažemo. Ako igrači nemaju motiv i želju posle rezultat prošlog leta - nemamo šta ni da tražimo ovog. Gradili smo dobru atmosferu i kroz pripreme u Americi, zatim Svetski kup u Podgorici, sa tim smo nastavili i ovde. To treba da nas prati i narednih godina, nadam se i na Olimpijskim igrama u Parizu. Za sada je sve kako treba, motiv i želja su ogromni. Imamo problem sa kapitenom Nikolom Jakšićem, svi znate u kakvoj situaciji se nalazi. Pričamo i ja i igrači sa njim. Sigurno mu nije lako, imamo razumevanja i nadamo se da će on sve to prebroditi, da će moći da pruži maksimum. Sa njegovim maksimumom i mi sigurno drugačije izgledamo”. 

Dotakao se selektor Srbije i situacije sa Dušanom Mandićem i odluke levorukog bombardera da ovoga leta ne bude deo državnog tima. 

“Kao što sam rekao za Jakšića, isto mogu i za Dušana Mandića. Sa njim sam bio u kontaktu i pre Amerike, i pre Nove godine. I kasnije kada je u klubu bio suspendovan. Pričao sam sa njim ovih meseci, to je njegova odluka i moramo da poštujemo njegovu odluku. Koga nema, bez njega se mora i može, okrećemo se stvarima koje su ispred nas. Njemu nije lako, bio sam i biću sa njim u kontaktu. Samo on zna šta mu je prolazilo kroz glavu. Imamo razumevanja i poštovanja. Dušan je tražio samo da ovo leto preskoči. Rekao je da fizički i psihički nije spreman za obaveze koje traži reprezentacija. Nakon ovog leta je dostupan meni i reprezentaciji Srbije”, zaključio je Uroš Stevanović.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeUroš StevanovićDušan MandićNikola JakšićViktor Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara